Magunkról

Major Eszter valamelyik dalszövegét már biztosan hallotta, aki egy kicsit is figyelemmel kíséri a magyar popzenét: többek között olyan előadóknak írt az elmúlt húsz évben, mint Szekeres Adrien, a Hooligans, a V.I.P., Bereczki Zoltán, Kökény Attila, Wolf Kati, Kocsis Tibor.

Az „Úgy szeress”, a „Keresem a lányt” az „Illúzió” vagy a „Kerek egész” című dalokban és még vagy 200 dalban Eszter gondolatait énekelték el az énekesek. Ám mivel nem minden gondolat, nem minden rím való a popzenébe, ezért boldogan mondott igent a felkérésre, amikor a Napraforgó Kiadó megkereste egy gyerekverses-kötet ötletével. Így született meg az Évszakok leporelló sorozat, majd ezekből a versekből végül egy nagylemeznyi dal. Olyan egyszerű egy év történéseit egy mondatban leírni, de a valóságban sem volt bonyolult a Major Eszter és barátai produkció létrejötte, olyan természetesen alakult ki a csapat. Először Incze-Dusík Bori szeretett bele a versekbe és kezdett el a kötetek népszerűsítésében segíteni az újdonsült költőnőnek, majd Bori édesapja, a pozsonyi illetőségű, ismert zeneszerző, Dusík Gábor kapott kedvet, hogy zenét írjon, miközben a verseket olvasta. A dalok mosolyt csaltak az emberek arcára a könyvfesztiválokon, ekkor született meg a lemez ötlete. A sztárok, akiknek Eszter dalszövegeket írt, boldogan mondtak igent a felkérésre, hogy egy-egy dalt elénekeljenek az albumon, amely 2018 novemberében meg is jelent a Napraforgó és a Magneoton közös gondozásában, és 2019 márciusában Fonogram-díjra jelölték „Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele” kategóriában.

Mindeközben megalakult a zenekar, hogy élőben is elhangozhassanak a dalok. Volkova Kriszti (ének, ukulele, melodika), Tarr Dávid (ének, gitár), Winterverber Csaba (basszusgitár) és Lázár Tibor (dobok) alkotják a csapatot. A lemez sokszínűségéhez jól passzolnak a zenészek, hiszen mindannyian tapasztaltak és nyitottak: pop-rockot éppúgy játszottak már, mint folkot, world music-ot, jazzt vagy éppen elektronikus zenét.

A koncerteken pedig nem csak a dalokat hallgathatják és tanulhatják meg a gyerekek, hanem mesélőnkkel, Major Eszterrel - aki eredeti végzettsége szerint konduktor és tanítónő - érdekes történeteket ismerhetnek meg a természetről, annak lakóiról,

az évszakokról és az ünnepekről.

A zenekar éppen a második, Holdraforgók című nagylemezét készíti, amely idén ősszel jelenik meg.